Szanowni Państwo, Rachunki bankowe: 679... kliknij, NIP:811-12-53-228, tel: (48)3780048, fax: (48)3780175 Wybory Samorządowe 2024 - informacje wyborcze (BiP) |
|
![]() |
Portal mapowy
Serwis informacyjny
-
2024-02-28 09:08:00
Utrudnienia w dostępie do strony BiP Urzędu Miasta i Gminy Lipsko
-
2023-12-27 13:26:54
Komunikat. Przerwa w obsłudze spraw dotyczących dowodów osobistych
-
2023-11-17 14:04:49
UTW: Zaprasza na wykład
-
2023-10-13 13:45:35
UTW: Inauguracja roku akademickiego 2023/2024.
-
2023-05-11 15:01:13
FLORIANY 2023 - konkurs
-
2023-04-25 14:04:32
Święto Uchwalenia Konstytucji 3 Maja. 30-lecie reaktywowania Związku Strzeleckiego na Ziemi Lipskiej
-
2023-03-30 08:29:45
Przerwa techniczna w wydawaniu dowodów osobistych
-
2022-12-30 09:56:09
Harmonogram odbioru odpadów komunalnych w 2023 roku
-
2022-10-12 15:00:35
Dodatek dla podmiotów wrażliwych z tytułu wykorzystania niektórych źródeł ciepła
-
2022-08-24 13:13:53
Dni Lipska 2022-fotorelacja
-
2022-08-19 12:05:07
Dodatek węglowy
-
2022-08-17 12:34:35
Wniosek o przyznanie stypendium szkolnego 2022/2023
-
2022-08-17 10:18:02
Działania edukacyjno-informacyjne w obszarze efektywności energetycznej budynków
-
2022-06-30 14:33:10
Aktualny harmonogram odbioru odpadów komunalnych
-
2022-03-31 14:28:26
Informacja o składaniu deklaracji dotyczących źródeł ciepła i i źródeł spalania paliw
-
2022-02-04 11:07:05
JAK WYPEŁNIĆ (instrukcje)
-
2022-06-29 11:10:00
CEEB - Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków

Informacja Powiatowego lekarza Weterynarii w Lipsku
- Szczegóły
- Nadrzędna kategoria: ROOT
- Kategoria: Aktualności
- Utworzono: środa, 27, sierpień 2014 09:37
- Opublikowano
- Odsłony: 4817
Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią.
Podstawowe wymogi dotyczące uboju z konieczności poza rzeźnią:
1. Zwierzę musi być zdrowe, które miało wypadek co uniemożliwiło jego transport do rzeźni z przyczyn podyktowanych jego dobrostanem.
2. Zwierzę musi zostać poddane badaniu przedubojowemu przez lekarza weterynarii.
3. Zwierzę poddane ubojowi i wykrwawieniu musi zostać przewiezione do rzeźni w higienicznych warunkach i bez zbędnej zwłoki. Usunieciężołądka i jelit, bez dalszej obróbki poubojowej, można dokonać na miejscu, pod nadzorem lekarza weterynarii. Wszelkie usunięte narządy wewnętrzne muszą towarzyszyć zwierzęciu do rzeźni oraz musząbyć oznakowane jako przynależne do tego zwierzęcia.
4. Jeżeli od chwili dokonania uboju do przybycia do rzeźni upływa więcej niżdwie godziny, zwierzę musi zostać schłodzone. Jeżeli klimat na to zezwala, nie ma konieczności poddawania zwierzęcia chłodzeniu aktywnemu.
5. Zwierzęciu musi towarzyszyć oświadczenie podmiotu, który utrzymywał zwierzęstwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz informację na temat weterynaryjnych produktów leczniczychlub innych środków, jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano, z wyszczególnieniem dat podawania i okresów karencji.
6. Zwierzęciu musi towarzyszyć do rzeźni poświadczenie lekarza weterynarii, stwierdzające korzystny wynik badania przedubojowego, jego datę i czas oraz przyczynę uboju z konieczności, a także charakter leczenia, jakie zastosował lekarz weterynarii wobec danego zwierzęcia.
7. Zwierzę poddane ubojowi musi nadawać się do spożycia przez ludzi w następstwie przeprowadzenia badania poubojowego w rzeźni, zgodnie z rosporządzeniem (WE) nr 854/2004, w tum także po dokonaniu dodatkowych badań jakie są wymagane w przypadku uboju z konieczności.
8. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze zobowiązane są przestrzegać wskazówek dotyczących wykorzystania mięsa, jakich może udzielić im urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu badania poubojowego.
Więcej wskazówek na temat wymagań dotyczących uboju z konieczności można znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii z podaną ścieżką dostępu: zakładka z lewej strony "Higiena prod. Pochodzenia zwierzęcego", po otwarciu tej zakładki na samym dole strony.
Wykaz zakładów ubojowych, celem indywidualnego ustalenia z właścicielem rzeźni przyjęcia tuszy zwierzęcia ubitego z konieczności:
L.p | Nazwa rzeźni | Adres | Zakwalifikowana do uboju | Praca w dniach | telefon |
1 | PPHU "BANMAS" | 26-600 Radom ul. Rozeckiego 18 |
Bydło, Świnie | pon, wt, śr, czw. | 48/3844690 |
2 | FPHU PM-TECH Przemysław Madejczyk |
26-660 Jedlińsk ul. Ogrodowa 37 |
Bydło, świnie | Uboje nieregularne | 48/3213441 |
3 | PPHU "JANHAS" | 26-634 Gózd ul. Niemianowice 27 |
Świnie | Prawie codziennie, nie określone dni tyg. |
48/3857656 |
4 | PPHU "Nasz Produkt" | 26-600 Radom ul. Nowa Wola Gołębiowka 103 |
Bydło, świnie | Uboje nieregularne | 48/3606272 |
5 | PPHU "MAMBA" Sp.j. | 26-640 Skaryszew Maków ul. Skaryszewska 15 |
Bydło, świnie | Prawie codziennie, nie określone dni tyg. |
48/6103142 |
6 | PPHU "LEWIN" | 26-652 Zakrzew Dąbrówka Nagórna ul. Leśna 8 |
Bydło, świnie | śr, czw. | 665060459 |
7 | Rzeźnictwo i wędliniarstwo | 27-100 Iłża Błaziny Dolne 50 |
Bydło, świnie | pon, czw | 48/6163379 |