Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Lipsku dotycząca bakterii pałeczki okrężnicy

Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Lipsku dotycząca bakterii pałeczki okrężnicy (Escherichia coli)

- w przypadku stwierdzenia obecności w próbkach wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi -

Pałeczka okrężnicy {Escherichia coli) - jest bakterią wchodzącą w skład fizjologicznej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. W jelicie grubym bakteria ta spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc w rozkładzie pokarmu, a także przyczyniając się do produkcji witamin z grupy B i K. Pałeczka okrężnicy tylko w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Bakterie E. coli mogą kolonizować skórę i błony śluzowe jamy ustnej oraz układu oddechowego.

E. coli występuje również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafia z wydzielinami i kałem. Wytrzymałość E. coli na czynniki środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60°C, wrażliwa jest na wszystkie znane środki dezynfekcyjne, w tym szczególnie na związki chloru dodawane, celem dezynfekcji, do wody wodociągowej. Jednakże w środowisku w temperaturze niższej i odpowiedniej wilgotności może przeżyć kilka miesięcy. W kale o temp. 0°C może zachować żywotność ponad rok. Tylko niektóre szczepy E.coli czasem powodują zatrucia pokarmowe najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu. Przebieg schorzenia ma różne nasilenie, czasem może być bardzo groźne, zwłaszcza dla małych dzieci, ale w większości objawy nie są ciężkie. Szczególnie ciężkie objawy powoduje szczep E.coli 0157:H7, który może doprowadzić do zespołu hemolityczno-mocznicowego, ale w naszych warunkach jest on bardzo rzadko stwierdzany w środowisku naturalnym.

Woda z wodociągu zawierająca bakterie z grupy E. coli może warunkowo być używana po gotowaniu przez 5 minut, np. do mycia ciała (również niemowląt), mycia naczyń kuchennych i innych celów gospodarczych.